Naš logo

"Zelena Mreža" Tuzla

“Zelena mreža BiH” predstavlja neformalnu mrežu korisnika projekta “Cvijetna dolina” koji su kroz njegove aktivnosti postali uzgajivača ljekovitog i aromatičnog bilja.

Projekat “Cvijetna dolina” provodi Udruženje “Snaga žene” od 2006. godine u okviru psihosocijalne podrške za žrtve rata, a predstavlja radno - okupacionu terapiju koja pored rehabilitacijskog ima za cilj i ekonomsko osnaživanje žrtava, te njihovu reintegraciju u zajednici, kao i smanjenje siromaštva u regiji. Ovaj projekat obezbjeđuje poseban pristup korisnicima, te predstavlja jedan od specifičnih psihoterapijskih modela oporavka primjenjljivih za proces rehabilitiacije i reparacije.

Podrška ekonomskom osnaživanju korisnika uključuje pomoć u nabavci sjemena i sadnica, plastenika, poljoprivredne opreme i alata, otkup i prodaju proizvoda. Fokus projekta jeste uzgoj cvijeća - ruže i tulipani, ljekovitog bilja - neven, ehinacea, lavanda, aronija i začinskog bilja - majčina dušica, matičnjak, bosiljak, itd. 

Ideja o formiranju neformalne mreže proizašla je iz potrebe da se na jedan sveobuhvatan način pomogne korisnicima, ali i drugim zainteresiranim uzgajivačima, sakupljačima i prerađivačima ljekovitog i aromatičnog bilja.

Primarni cilj “Zelene mreže BiH” je potaknuti socioekonomski oporavak i održivi razvoj kroz osiguranje podrške u proizvodnji i plasmanu roba, organizacijskom i stručnom razvoju te međusektorskoj saradnji, kao i olakšati pristup tržištu malim proizvođačima i organizirati otkup proizvoda.

Zelena mreža djeluje u području „zelenog poduzetništva“ kao pomoć malim proizvođačima za održanje i unapređenje započetih aktivnosti, i pruža informacije o proizvođačima i prerađivačima ljekovitog i aromatičnog bilja, tržišnim potencijalima, te povezivnja sa otkupljivačima i omogućavanja lakšeg pristupa lokalnom, pa i regionalnom tržištu, kao i zastupnicima i distributerima repromaterijala, opreme i ambalaže, o udruženjima i zadrugama iz oblasti ljekovitog i aromatičnog bilja, o sajmovima, edukacijama, meteorološkim podacima, te zakonskoj regulativi iz ove oblasti kao i certificiranju proizvoda koji su vezani za ovaj sektor.

Također, jedan od prioriteta “Zelene mreže BiH”, pored "zelenih aktivnosti" jeste i promocija važnosti i neophodnosti mirne koegzistencije svih nacija, etničkih grupa i ispovjesti, jer upravo bogatstvo i raznolikost spektra nacija i konfesija u BiH jeste njeno civilizacijsko i kulturno nasljeđe i osobenost.

 

Podržano od Britanske ambasade u Sarajevu